Komst van een baby en een huisdier

Regelmatig vragen cursisten zich af hoe het straks gaat met hun huisdier als de baby hier is. Onderstaand artikel uit het Samen Bevallen tijdschrift bevat een aantal tips die collega Radka van Vuuren hierover heeft verzameld.

DE KOMST VAN EEN BABY EN EEN HUISDIER

De komst van de baby brengt enorm veel veranderingen met zich mee. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor andere familieleden en zelfs voor de huisdieren. Sommige huisdieren hebben hier geen last van, maar andere zijn gevoelig voor veranderingen en kunnen jaloers worden en ongewenst gedrag gaan vertonen. Het gevolg kan dan zijn dat ze soms zelfs het huis uitgezet moeten worden. Om extreme gevolgen te voorkomen kan het verstandig zijn om al tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling en na de bevalling een aantal maatregelen te nemen om het wennen aan de baby wat makkelijker te maken. Omdat de meeste huisdieren, zoals een parkiet, cavia, goudvis, hamster, konijn nauwelijks gevaarlijk zijn voor de baby, richten de tips in dit artikel zich vooral op katten en honden, die wel voor een aantal problemen zouden kunnen zorgen.

Zwangerschap en een huisdier:

Het kan verstandig zijn om het huisdier al tijdens de zwangerschap aan een aantal gewoontes te laten wennen, die het straks wat makkelijker kunnen maken en een aantal maatregelen te nemen om de veiligheid van de baby later te waarborgen.

TIPS:

 • Voed je huisdier tijdig goed op, liever al voor de zwangerschap.
 • Geef je hond/kat een eigen veilige plaats (mand, voerbakje, speeltje, kattenbak) en leer je hond op commando naar de plaats toe te gaan.
 • Laat je huisdier al vroeg kennis maken met kleine kinderen/baby’s en wennen aan de nieuwe dingen en geuren die in huis komen, zoals kinderwagen, kleertjes, de box, babylotion, die je op je hand kan smeren, e.d.
 • Geef je huisdier niet meer privileges dan wat al voor de zwangerschap gewoon was (ga het niet extra verwennen). Alle familieleden moeten geïnstrueerd worden om het huisdier net zo te behandelen als voor de zwangerschap. De baby moet geen bedreiging zijn voor de aandacht die een dier krijgt en voor zijn gewoonten.
 • Verklaar de babykamer taboe voor het huisdier. Een kat kan beter niet bij de baby slapen. Er kunnen bijvoorbeeld ballonnen of aluminiumfolie in de wieg gelegd worden om te voorkomen dat de kat hierin gaat liggen.
 • Leer je hond af om op de bank te springen, dit kan problemen opleveren tijdens het voeden.
 • Laat je huisdier eraan wennen dat het niet continu je aandacht kan hebben. Train het door het steeds langere perioden te negeren.
 • Probeer flexibel om te gaan met de tijden van je huisdier. Als de baby er is, kan het namelijk ook gebeuren dat je huisdier niet op de vaste tijd zijn eten krijgt of uitgelaten wordt.
 • Zorg dat alle vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn en dat je huisdier beschermd is tegen parasieten.
 • De zwangere vrouwen kunnen beter geen kattenbak verschonen en kunnen beter handschoenen gebruiken als ze in de tuin werken.

 

Bevalling en een huisdier:

In sommige gevallen kunnen huisdieren aanwezig blijven tijdens de bevalling, maar zeker bij honden kan het verstandig zijn om een opvang voor het huisdier te regelen. Men moet er zeker rekening mee houden dat er ieder moment een verhuizing naar het ziekenhuis plaats kan vinden, maar ook met het feit dat een dier onvoorspelbaar kan reageren.

TIPS:

 • Laat je hond niet bij de bevalling aanwezig zijn. Om hygiënische redenen, maar ook omdat het onvoorspelbaar is hoe de hond tijdens de bevalling op het gedrag van de ouders zal reageren. Hij kan zijn dat hij dan niet zal gehoorzamen.
 • De hond kan het beste op zijn vertrouwde plek blijven. Als het lukt, ga dan eerst flink met hem wandelen en geef hem wat lekkers.
 • Laat de hond niet de placenta of de poepluier opeten.

De baby en een huisdier:

De baby en je huisdier kunnen dikke maatjes worden, maar ze kunnen ook een bedreiging voor elkaar zijn. Daarom is het verstandig een aantal maatregelen te nemen om de kennismaking en verdere interactie positief bij te sturen.

TIPS:

 • Gedraag je na de bevalling tegen het huisdier als voor de zwangerschap. Groet eerst je huisdier en laat het bezoek ook eerst het huisdier groeten zoals gebruikelijk was en dan pas de baby.
 • Laat je huisdier eerst ruiken aan een dekentje van de baby. Leg dat naast zijn etensbak en beloon hem met een lekkernij.
 • Zorg dat moeder en kind fit genoeg zijn voor de 1e
 • Laat eerst moeder binnenkomen om de hond te begroeten en dan kan vader met de baby binnenkomen. Laat dan de hond rustig ruiken aan de baby (in de armen van de vader). Spreek hem vriendelijk toe.
 • Reageer nooit paniekerig als de hond iets doet wat je niet wil zoals likken aan de baby.
 • Leid de hond weg bij ongewenst gedrag en spreek hem rustig belonend toe als hij zich goed gedraagt.
 • Leg de baby niet op de grond voor de kennismaking, zo is hij kwetsbaar; houd de baby op de veilige (hoge) schoot. Plaats de baby zoveel mogelijk hoger dan de hond (babystoeltje vastzetten op de bank, in de box).
 • Geef de hond ook aandacht als de baby uit de wieg wordt gehaald (een aai, wat lekkers) en als de baby gevoed wordt, zodat hij de baby met aangename dingen associeert.
 • Ga langere wandelingen maken met je hond en de kinderwagen.
 • Probeer alles zo veel mogelijk te houden als voor de bevalling, bijvoorbeeld de hond op dezelfde tijd uitlaten.
 • Een kruipend kind dat lager is dan een hond kan voor de hond betekenen dat het kind lager in de rangorde is en dat hij gecorrigeerd mag worden. Als het kind naar de hond kruipt, zal de hond dit als een teken van agressie kunnen beschouwen en het kind corrigeren (happen). Kind schrikt en huilt, loopt weg en hond heeft gewonnen. Hij zal dit gedrag herhalen. De hond kan dan zelfs bijten en moet weg. Leer daarom je kind om niet naar de hond te kruipen en zeker niet in zijn mand. Laat je hond naar zijn mand gaan als je kind gaat kruipen, zo heeft hij zijn rustige plek.
 • Zet zo snel mogelijk een box in de kamer, zodat de baby even veilig weggelegd kan worden als je onverhoopt wat zonder baby moet doen en de kamer uit moet.

LAAT JE KIND EN HOND/KAT NOOIT ALLEEN!!!

Radka van Vuuren

BRONNEN:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s